Tatil Öğrenci - Veli Rehberi

Tatil Öğrenci - Veli Rehberi

 

 

Sizlerin dört gözle beklediğiniz ara tatil başlıyor. 15 - 20 gün boyunca ne okul pansiyon arası koşuşturma olacak, ne de zil sesi duyacaksınız. Ödev ve sınav stresi de 15 -20 gün yerini rehavete bırakacaktır.

17.01.2016 1676

SEVGİLİ ÖĞRENCİMİZ

        Sizlerin dört gözle beklediğiniz ara tatil başlıyor. 15 - 20 gün boyunca ne okul pansiyon arası koşuşturma olacak, ne de zil sesi duyacaksınız. Ödev ve sınav stresi de 15 -20 gün yerini rehavete bırakacaktır.

        Sevgili öğrencilerimize, sayılı günlerin çok çabuk geçtiğini özellikle hatırlatmak istiyorum. Eğer II. döneme iyi bir başlangıç yapıp, bu dönemden çok daha başarılı bir karne getirmek istiyorsanız, arada bir derslere de göz atmanızda yarar var. 15 – 20 gün gibi bir tatil süreniz var bu süreyi fırsata dönüştürmek de mümkün. Ara tatil dönemleri işlenen konulardaki eksikleri görme ve toparlanma için değerlendirilebilir.  Bilgiler sadece sınav dönemlerinde yapılan çalışmalar şeklinde öğrenilmiş ise unutulması kolay olmakta ve okullar açıldığında ise yeni eğitim öğretim yılına uyum sağlamayı güçleştirmektedir.

Bu yüzden tatil keyfinize hiç dokunmadan, sizlere bazı önerilerde bulunmak istiyorum. Bu uyarıları dikkate alırsınız, almazsınız, o sizin bileceğiniz bir şey, ama en azından kimse bizi bu konularda uyarmadı demeyin.

► Bir 4 – 5 gün tatilin tadını çıkarın. İstediğiniz saatte yatıp, istediğiniz saatte kalkın, istediğiniz yere gidin ve istediğinizi yapın. Ama mutlaka bir tatil  yapın.

► Kitap okumayı seven ve kitap okuyan öğrencilerin, YGS – LYS ve SBS’ de kitap okumayı sevmeyen öğrencilere göre çok daha başarılı olduklarını unutmayın. Bu yüzden vakit buldukça bol bol kitap okuyun.

    Bol bol kitap okuyun, çünkü kitap okumak ANLAMA ve OKUMA HIZINIZI artıracağı gibi, KELİME DAĞARCIĞINIZIN ZENGİNLEŞMESİNE ve İLETİŞİM BECERİLERİNİZİN ARTMASINA katkı sağlayacaktır.

► Zayıf olduğunuz ya da yeterince iyi olmadığınız derslere mutlaka takviye yapınız. Bunu tek başınıza da yapabilir, öğretmen desteği de alabilirsiniz. Her ders için eksik konular belirlenerek bu konuların telafisi yönünde çalışmalar yapılmalıdır.

Bazı durumlarda konu eksiği olmasa bile pratik eksiğimiz olabilmektedir. Bu eksik ancak soru çözülerek giderilebilir. Soru çözümlerine zaman ayırarak farklı soru türleriyle konuların pekiştirilmesini sağlayalım.

► Tatil ödevlerini kesinlikle son dakikaya bırakmayın. Bilgileriniz henüz tazeyken ödevlerinizi aradan çıkarın. Son haftaya bırakılacak ödevler hem daha fazla zaman alır. Hem de bezdirici olur.

► Önümüzdeki yıllarda YGS – LYS gibi sınavlara gireceksiniz, bu sınavlarda daha iyi bir başarı elde etmek, zamanı doğru kullanarak her yılı verimli bir biçimde değerlendirmekle mümkündür.

► Özellikle 11. Sınıf öğrencilerimizin bu yıl 11. Sınıf konularını çok iyi öğrenerek 12. Sınıfa geçmelerinin çok önemli olduğunu hatırlatmak isterim. 11. Sınıf konu tekrarları ve pekiştirici testler çözmenin yanında YGS konularının da tekrarına başlanmışsa devam çalışmaları yapılmalıdır. YGS ile ilgili tekrar çalışmalarına henüz başlanmamışsa bu ara tatil başlamak için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

9. sınıf öğrencilerimizden bazılarının bu yıl lise müfredatına alışma süreci yaşadıklarını gözlemledim. İlk dönem bu süreci atlatma konusunda bir deneyim olarak düşünülmeli ve bu verilen arada eksik kalan konularla ilgili tamamlayıcı çalışmalar yaparak ikinci döneme daha hazır olunabilir. Şunu unutmamalıyız ki bu müfredatta sizlerin seviyesi üzerinde konular bulunmamaktadır. Konuları titizlikle gözden geçirdiğinizde çok daha farklı sonuçlar alınabilir.  

► Farklı mekânlar, farklı arkadaşlar, farklı etkinlikler size yeni ufuklar açacaktır.

► Tatilde yapmamanız gereken tek şey, tatilinizi hiçbir şey yapmadan geçirmektir

► Tatil boyunca arkadaşlarınızı arayıp sormayı da sakın unutmayın

Yabancı dil,  tatilde en fazla zayiat verilen derslerin başında gelir. Tekrar edilmediğinde, çok çabuk unutuluyor. Arada bir yabancı kitaplar okumanızda da sonsuz yarar vardır.

DEĞERLİ VELİLER

Saygıdeğer Velimiz;

Bu gün, bir dönem boyunca çocuklarımızın çalışmalarının sonuçlandığı gün… Sizlerde en az onlar kadar heyecanlısınızdır. Bu heyecan ve coşkuya bizlerde katılıyoruz. Çocuklarımızın başarılarını ya da başarısızlıklarını birlikte gözden geçirmek istiyoruz.

Elbette iyi notlarla dolu bir karne almak herkesin hoşuna giderdi. Fakat bazı öğrencilerimizin karnelerindeki notlar iyiyken, bazılarınınki de beklediğimiz oranda iyi olmayabilir. Beklide çocuğunuzun karnesindeki notları görünce hayal kırıklığı yaşayacaksınız.

            Ancak unutmayın ki eğitim yaşantısı insanın hayata hazırlanmasının sadece bir bölümünü oluşturur. Çocuklarımızın EĞİTİMİ yaşamımızın bir parçasıdır. Bu sürecin başarılı geçmesi; OKUL, AİLE, ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ işbirliğine bağlıdır. Her çocuğun içinde bulunduğu GELİŞİM dönemine ve YETENEĞİNE göre de başarısının değişebileceğini biliyoruz. Öncelikle, çocuğun YETENEKLERİNE uygun, ulaşılabilir beklentiler geliştirilmeli ve her çocuğun BİREYSEL KAPASİTESİ göz önüne alınmalıdır. Başarısızlık durumunda SONUÇTAN çok, bu SONUCA NASIL GELİNDİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ önemlidir.

Bu karne döneminde AİLE ve ÇOCUK birlikte nedenleri gözden geçirip, çözümler üretebilirsiniz. Ailesinin SEVGİSİNİ hisseden ve onlar tarafından BENİMSENEN çocuklar başarılı olurlar. Unutmayalım ki KARNE başarısı ile HAYAT başarısı aynı değildir. Ancak KARNE, öğrenciyi tanımak için iyi bir fırsat sayılabilir.

Anne - baba olarak görevinizin çocuğunuzun eğitim yaşantısına yardımcı olmanın yanında (maddi-manevi) ona hayatı sevdirmek ve yaşama sevincini aşılamak olduğunu unutmayın.

 BUNLARI ASLA YAPMAYIN

♦  Çocuğunuzun karnesini, notları iyi bile olsa başkalarının karneleriyle karşılaştırmayın.

♦ Çocuğunuza hiçbir zaman “ Sen neden başarısız oldun " sorusunu sormayın. Çünkü buna verebilecek bir cevap bulamaz.

♦ Çocuğunuzun okuması için yaptığınız fedakârlıkları sık sık hatırlatmayın.

♦  Öğrencilerin bu dönemlerde eleştiriyle, azarlanmalarla rencide edilmeleri çok yanlış olur. Sevgiye, ilgiye, anlayışa ihtiyaç duydukları en önemli günlerdir.

 

--------   ÖĞRENCİ - VELİ TATİL REHBERİ  ------  TIKLAYINIZ